Arboretum Boomrijk Park Meerland te Eindhoven

Nieuws / News

Bomen van de boomfeestdag in November vormen al zaad Trees planted in November last year have form seeds already

We hebben niet een grootse plantdag georganiseerd, vanwege de bijzondere omstandigheden.

Toch hebben we als vaste kern van de vrijwilligers met inachtneming van de coronamaatregelen op woensdag 8 april bomen geplant.

Daar is wat van te vertellen.

Als eerste de bodemvoorbereiding hebben we heel grondig aangepakt.  Tot soms wel 2, 5 meter diep is de harde ondergrond log gehapt met de graafmachine. Plantgat voor plantgat en soms voor een groep bomen in één keer.

English

We did not organise a festive planting because of the circumstances.

Still with  a small group of volunteers, taking special care for Corona we planted trees soon Wednesday the 8th of April.

 

First we made a serious effort s to prepare the soil for treeplanting. As deep as 2,5 meters we openend up the soil.

De bomen die we geplant hebben zijn te onderscheiden in drie groepen:

  1. Enkele bijzondere haagbeuken, omdat we een haagbeukencollectie hebben. Eigenlijk willen wij dat die weer dusdanig wordt dat we er mee op de kaart komen te staan.
  2. Zuilvormige bomen. Waarom deze bomen. Wel we hebben de laatste hete zomers geconstateerd dat zuilvormige bomen zich vanwege hun samengepakt zijn zo weerbaar waren gedurende de hele hete dagen. Om die reden maken we een focus op zuilvormige bomen. Er zijn best een aantal bomen met een ‘zuilvormige’ afwijking of specialiteit.
  3. Bomen die ieder vroege voorjaar de parkbezoekers zullen verblijden met een uitbundige bloei.

English

In fact we planted three groups of trees:

  1. Special Hornbeam (Carpinus spp.) trees to add to our small Hornbeam collection. We hope that soon we will be in the picture again with our Hornbeam collection, which was once part of the national collection.
  2. Column shaped trees. We start to collect these trees from different species because we noticed during the last few hot summers that these trees, because of their compactness stand the heat and drying winds very well.
  3. To cheer people up after the winterperiods we planted many cherry trees. They will welcome us every year with their blossom.

Behalve deze groepen hebben we ook nog een aantal bomen om een andere reden geplant. Bijvoorbeeld kleinbladige linde. Deze soort hebben we als kleine boompjes bij de grotere bomen geplant. Met als reden om de losgemaakte bodem snel structuur te geven. Na enkele jaren graven de we lindebomen uit en planten ze ergens anders.

English

Besides of the mentioned trees we also planted trees for anaother reason. For instnce we planted small leave lime trees, mixed with the other trees. As nursing trees fot the soil and the microclimate. After 2 – 3 years we will transplant these trees to  somewhere else. Meantime thay have had a nursing function for the   collectiontrees.



Een moerascypres die boven op de heuvel ongelukkig stond te zijn hebben we verplant naar een plaatsje nabij de vijver. Daar moesten we eerst een diep plantgat graven in een harde uit bouwpuin bestaande bodem.

English

A swamp cypress, originated from Florida was planted near the top of the hill. The tree was not too happy. With the help of the mobile digging machine we took the tree to near the lake.

De locatie is tegenover de bio energie centrale in Meerhoven

A festive day in autumn 2019 / Een feestelijke dag herfst 2019

‘Planting trees is like taking root’

Working together, making the difference

Op 28 april jl. eindigde een tentoonstelling in het Van Abbemuseum, waar een Himalayaceder hing in een opstelling van een ‘Tree School’. Ook deze ceder gaat een plaats krijgen in Arboretum Boomrijk. De ceders planten we bij elkaar in de buurt, zodat het arboretum een cederwoud gaat krijgen met de tijd.

Cedrus deodora, de naam betekent: boom van de goden. Deze bomen torenen hoog boven de rhododendronbossen in Nepal. Hoge rechte stammen. Met soms op een horizontale zijtak die afgebroken is een nieuwe verticale scheut. Hoog rechtopgaand en enorm in de breedte, statig en sferisch tegelijkertijd.

Old Cedrus deodara, Manali Wildlife Sanctuary, Himachal Pradesh, India; 2500m altitude. Bron: wikipedia

Bovenstaande foto Paul Evans, London. De boom in beeld heeft er misschien wel 400 jaar overgedaan om zo te worden. Neem gerust een uur de tijd om deze foto te bekijken. Nauwgezet te bekijken.

Wat mij fascineert aan deze boom is haar hangende topje. De stam is stevig en recht en de nieuwe scheuten, wanneer ze nog van formaat zijn, hangen altijd. Je kent dit misschien ook van de Tsuga heterophylla. Ook een kaarsrechte naaldboom met een hangende topscheut. Heb je je nooit afgevraagd, hoe dat samen gaat? Als je weet hoe een boom groeit, dan besef je dat het hangende topje strekken moet, verticaal moet gaan staan. Ooit zien gebeuren? Ik wel. Het rechten van de hangende scheut nam ongeveer twee weken de tijd. Het resultaat was dat de top van de boom nog steeds hing. Ik leg uit: In het voorjaar ontsproot een nieuwe scheut uit de topknop. Het geheel ging nog dieper hangen. Rond de langste dag van het jaar strekte de scheut van het vorige jaar zich en de nieuwste scheut bleef hangen. Zomaar in de zomer, wanneer de dagen het langst zijn gaat een zachte scheut van het jaar ervoor of de twee jaren ervoor zich strekken. Je ziet niemand, de boom doet het helemaal zelf.

Vorige herfst werd mij gevraagd een boom te regelen voor een expositie in het van Abbemuseum te Eindhoven. Het moest een soort zijn die een expat is en zich gevestigd heeft in de stad. We kozen de himalayaceder, er groeien wel 300 soortgenoten in onze stad. Met zorg had ik een boom uitgezocht voor de kunstenaar. Met zorg werd de boom opgehangen op zaal. De kunstenaar kwam keuren en voor de ‘finishing touch’. Met een schaar knipte hij de hangende topscheut eraf. Hij had een rechte top in zijn hoofd en de man nam de artistieke vrijheid.

Zoals gezegd, na de expositie krijgt de boom een plekje in de stad, dan mag zijn zachte top weer hangen en wuiven in de wind en zal de stam uitgroeien tot een reus van een stam, insha allah en als de mensen laten.

Het jongste arboretum van Nederland, met de meeste veteranenbomen.

Onderdeel van een stad, die vanwege haar rijkdom aan boomsoorten zelf al een waar arboretum is.

Feest voor de bomen van Boomrijk, de nieuwe groeiplaatsen zijn effectief. Al zijn we druk om gedurende de droogte water naar de bomen te brengen.

Collectie sneeuwballen

Zojuist aan het einde van de winter is er groots werk verricht in het Boomrijk. De zaak is opgeschud. Het vlakke groene tapijt, vrijwel altijd doornat of krukdroog is opgeschud en geplooid achter gelaten. Er is een rabattenlandschap gemaakt. Afgekeken van de bosaanplanten die in de negentiende eeuw in de streek zijn gemaakt. Klinkt cryptisch, maar kom vooral kijken.

Nieuwe rabatten

Met hulp van de gemeente Eindhoven heeft de natuurwerkplaats Boomrijk kunnen redden. Redden van de ondergang. Een grootse collectie bomen werd in 2012 overgeplant van boomkwekerij de Oirsprong uit Oirschot. De bodem was helaas niet geschikt en gereed voor de bomen. Het werd telkens of te nat of te droog voor de bomen en de bomen konden alleen maar ‘kleiner groeien’.

We zijn blij met de verbeteringen, ook al is het heel triest dat de oorspronkelijke grote selectie niet meer is wat die was en ook de individuele bomen niet tot volle wasdom zullen kunnen groeien.

Foto van een gewaagd beeld. Wie durft zo’n foto te tonen? Beeld van de werkelijkheid. De bijzondere bomen collectie is geplant in slechte bodem. De bomen konden alleen nog maar kleiner groeien, sindsdien. Heel pijnlijk, zonde ook van zo’n mooie collectie. Met relatief lichte ingrepen hebben we in de winter 2017 – 2018 de bodem een zetje gegeven richting verbetering. We zullen mee maken in hoeverre de bomen mee kunnen.

We werken aan verbetering van het Arboretum en u kunt op allerlei wijze meewerken.

Werkdagen zijn bedoeld om u, mee te laten doen in het onderhoud van het Arboretum. Het is gewoon mooi om enkele uren per week mee te werken aan het herstel van de bomencollectie. Voor vrijwilligers organiseren wij jaarlijks een mooie uitstap naar een bijzonder Arboretum.

Boomrijk vliegen het kan! Een andere ondersteuning. Het arboretum ligt vlak bij het vliegveld. Bent u van plan een vliegreis te maken en wilt u daar iets groens tegenoverstellen, doneer dan een boom voor het Arboretum. Boom inclusief plantwerk en extra nazorg eerste drie jaren. Bijdrage van € 150,= per boom. Bent u de eerste die op onze lijst van groene vliegers komt te prijken? U ontvangt een boomrijk certificaat. Ook hiervoor neem contact op met tomvanduuren33@gmail.com

Winnend team MeerhovenQuiz plant bomen in Park Meerland

Dit weekend plantte het winnende team van de eerste editie van de MeerhovenQuiz drie bomen in het Arboretum Boomrijk in Park Meerland. Op verzoek van team ‘Zooitje Geregeld’ werd een rode hazelaar geplant. Daarnaast – om de groeiende Koreaanse gemeenschap in Meerhoven te verrassen – werden nog een hibiscus en een Koreaanse es geplant. De hibiscus is de nationale bloem van Korea. Tom van Duuren van Arboretum Boomrijk was erg blij met deze onverwachte schenking. “Geweldig dat het Arboretum is gekozen door de winnaars van de quiz.”

De eerste editie van de MeerhovenQuiz vond in oktober van dit jaar plaats. Maar liefst 44 teams streden om de titel. Team Zooitje Geregeld ging er met de eerste prijs vandoor. Zij mochten onder andere € 300,- schenken aan een goed doel of een vereniging uit Meerhoven. In dit geval werd gekozen voor Arboretum Boomrijk.

Nieuwe Eindhovense bomengids

Heel Eindhoven is een Arboretum. De grote veroorzaker daar van was de heer Fontaine in de naoorlogse wederopbouwjaren tot in de jaren tachtig.

Natuurwerkplaats Meerhoven heeft in boekvorm Fontaines routes uitgegeven.

Sinds kort is er een nieuwe Eindhovense bomengids uit: ‘Bomenroute langs de Dommel’ Verschillende deskundigen hebben hun bijdragen geleverd aan deze productie.

Boekje is te verkrijgen bij gemeente Eindhoven

FIELDGUIDE TO THE URBAN FOREST

De laatste jaren worden er in Engeland heel veel bomen boeken uitgegeven. Een boekje sprong er voor mij uit. A FIELDGUIDE TO THE URBAN FOREST

Paul Wood, een man die de laatste twintig jaar in techniek gewerkt heeft. Tot 2017 zes jaar bestuurder was de London Wildlife trust zijn foto’s en bevindingen deelt op www.thestreettree.com . en op instagram @TheStreetTree maakte een prachtig boekje uitgekomen in 2017. Een veldgids voor het ‘urban forest’. ‘LONDONS’S STREET TREES.

UITGEVERIJ Safe Haven Books Ltd. www.safehavenbooks.co.uk

Paul Wood laat zien welke bijzondere bomen een plek verwerven in het stadsklimaat. Hij schrijft fris en breed informatief. Veel foto’s ter illustratie van zijn verhaal. Dat gaat over een veranderende bomenwereld in ons veranderende (stads-)klimaat.

In het Engelse arboretum Westonbirt is een uitbreiding van de collectie gemaakt. Noodgedwongen, een deel van het arboretum ondervond last van droogte. Er zijn nu bomen geplant die overweg zullen kunnen met het extremer wordende klimaat. Bovendien is de bodem van het arboretum nog zorgvuldiger verkend op droogtegevoeligheid om hier op in te kunnen spelen met de juiste boomsoorten.

In het Engelse arboretum Westonbirt is een uitbreiding van de collectie gemaakt. Noodgedwongen, een deel van het arboretum ondervond last van droogte. Er zijn nu bomen geplant die overweg zullen kunnen met het extremer wordende klimaat. Bovendien is de bodem van het arboretum nog zorgvuldiger verkend op droogtegevoeligheid om hier op in te kunnen spelen met de juiste boomsoorten.

Gratis bomengids

Wil je mensen meenemen voor een bomenwandeling of heb je behoefte aan een bomengids, die de Eindhovense bomenwereld voor je ontsluit? Uit het archief van natuurwerkplaats Meerhoven hebben we nog bomengidsen te verdelen. Heb je belangstelling laat het weten tomvanduuren33@gmail.com en kom gidsjes ophalen.

Close Menu